De citroen is een gele vrucht uit de citrus familie. De zure smaak wordt veroorzaakt door het citroenzuur. Citroenen kunnen dienen als smaakversterker of als garnering bij vele gerechten. Ze zijn bij ons los of per kist verkrijgbaar.
Grapefruit is een van de gezondste citrusvruchten, omdat ie vol vitamines zit! De smaak is ietwat zuur en zoet. Combineer grapefruit met andere vruchten voor een heerlijke fruitsalade of een dessert. Verkrijgbaar in het rood en in het wit.
De sinaasappel is de vrucht van de sinaasappelboom. Het vruchtvlees is licht oranje/geel van kleur, met een frisse smaak. Sinaasappels zitten vol gezonde voedingsstoffen. Pers ze tot een verse jus d’orange of verwerk ze in een gerecht voor een frisse smaak. Sinaasappels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, per stuk of per doos.
Kumquats zijn kleine, ovale citrusvruchtjes. Ze smaken friszuur tot zoet met een kruidige sinaasappelsmaak. Kumquats zijn geschikt voor (fruit) salades, marmelades of vleesgerechten.
De limoen komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Net als de citroen en de sinaasappel behoort hij tot de citrusfamilie. De smaak is zuur maar minder dan van de citroen. Gebruik limoenen in een verfrissend drankje of in gebak. Limoenen zijn los of per doos verkrijgbaar.
Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom. De mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel. Verwerk de partjes mandarijn in een (fruit)salade, in desserts of in smoothies en sapjes. Verkrijgbaar per stuk, per kilo of per kist.
De ananas is een samengestelde vrucht die uit samengroeiende besjes bestaat. Het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet/zoetzuur. Daarnaast zit de ananas boordevol vitamine C. Door de zoete smaak geeft ananas een verfrissende boost aan verschillende gerechten.
De banaan is een langwerpige en licht gebogen vrucht afkomstig van de bananenplant. Er bestaan zoete banen, die wij als fruit eten, en kook- en bakbananen. Bananen zijn makkelijk te verwerken in zoete gerechten of in heerlijke sapjes.
De carambola is een gele vrucht met een bijzondere vorm. De vrucht wordt ook wel sterfruit genoemd. Het sappige vruchtvlees is transparant en heeft een heerlijk frisse en licht zoete smaak. De schil van de carambola is eetbaar. Door de sterachtige vorm is de carambola perfect als decoratie.
Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm. Dadels zijn ovaal, gerimpeld en donker van kleur. In het midden van een dadel zit een oneetbare pit. Het vruchtvlees is wat plakkerig en heeft een zoete smaak. Dadels zijn perfect voor zoete gerechten, in salades of couscous. Daarnaast zijn dadels ook geschikt als suikervervanger.
De granaatappel is rond van vorm en is te herkennen aan zijn kroontje. De schil is hard, glanzend en rood van kleur. Binnen in de granaatappel bevinden zich kleine rode pitjes die bedekt zijn met doorzichtig, sappig en zoetzuur vruchtvlees. Granaatappels zijn heerlijk als compote, in salades en sappen of in desserts en taarten.
Een kokosnoot is de steenvrucht van de kokospalm. Een kokosnoot is hard, bruin en harig. Binnen in de kokosnoot bevind zich heerlijk zoet vruchtvlees en kokoswater dat geschikt is voor consumptie. Heerlijk in salades, chutney, Aziatische schotels of maak er zelf gemaakte kokosroom van!
De kiwi, ook wel Chinese kruisbes genoemd, is een ovale, harige en bruine vrucht. Kiwi’s hebben helder, groen vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes. Het vruchtvlees heeft een zachte textuur en een zoetzure smaak. Schijfjes kiwi zijn geschikt als decoratieve garnering, maar de vrucht kan ook in zijn geheel worden gegeten.
De lychee is een exotisch vruchtje. Het zoete en sappige vruchtvlees is omringd door de opvallende, licht gebobbelde schil. De schil en de grote pit binnen in zijn niet eetbaar. Pel de lychee, trek de schil eraf, verwijder de pit en de vrucht is klaar voor consumptie.
De papaja is een langwerpige vrucht met een groen tot gele schil. Het oranje vruchtvlees heeft een sappige en zoete smaak, te vergelijken met die van een meloen. Het vruchtvlees kan zo gegeten worden, maar is daarnaast ook heerlijk in een fruitsalade of dessert.
Passievrucht is een zoete, tropische vrucht. De leerachtige schil is hard en glad en niet eetbaar. Binnen in zit het zachte, gele vruchtvlees dat een frisse, zoete smaak heeft. Passievrucht is geschikt voor vruchtensappen, zoete lekkernijen en salades.
De physalis, ook wel Kaapse kruisbes of goudbes genoemd, is een kleine, gele ronde bes. De vrucht zit vol kleine eetbare zaadjes. De physalis heeft een zoetzure smaak en is daarom geschikt voor jam, garnering, taarten en desserts.
De ramboetan is een klein vruchtje dat lijkt op een lychee, met een dunne, leerachtige schil. De schil is bedekt met stekeltjes die groen tot donkerrood van kleur zijn. Het witte vruchtvlees is sappig en heerlijk zoet van smaak. Verwerk de ramboetan in een chutney, fruitsalade of in een dessert.
De pitahaya, ook wel drakenvrucht genoemd, is een ovaalvormige vrucht met grote, platte schubben. Het vruchtvlees is wit of rood van kleur en bevat kleine, zwarte eetbare pitjes. Het vruchtvlees van de gele pitahaya is sappiger en zoeter dan de andere pitahaya soorten.
Sharonfruit, een veredelde kakisoort, is een stevig tot harde vrucht. Het vruchtvlees is zoet van smaak en knapperig. De vrucht is in zijn geheel te eten. Sharonfruit kan aan vele gerechten toegevoegd worden.
Vijgen zijn vruchten met een peerachtige vorm en een dunne, leerachtige schil. De eetbare schil is zwart, paars, groen of geel. Het vruchtvlees bevat kleine eetbare pitjes en is zoet van smaak. Houd vijgen puur en combineer ze niet met te veel ingrediënten. Zo komt de vijg optimaal tot zijn recht.
De appel is een vrucht van de appelboom en behoort tot de pitvruchten. De vrucht heeft een dunne schil en zaden in het klokhuis. Door het aanwezige appelzuur in een appel ontstaat de friszure smaak. Appels kunnen eindeloos gebruikt worden voor verschillende gerechten. In ons assortiment hebben wij breaburn, elstar, golden delicious, goudreinette, granny smith, jazz, jonagold en pink lady.
Peren zijn nauw verwant aan appels. Er zijn twee soorten peren: handperen en stoofperen. Handperen hebben sappig en zacht vruchtvlees. Deze peren kunnen in zijn geheel geconsumeerd worden. Stoofperen zijn daarentegen droog en hard, maar deze kun je niet rauw eten. Stoofperen worden meestal gestoofd of verwerkt in compotes of gebak.
Aardbeien zijn heerlijke zoete, rode vruchtjes. De zaadjes bevinden zich aan de buitenkant. Aardbeien zijn eindeloos te verwerken in gerechten, fruitsalades, smoothies en gebak.
De abrikoos is een steenvrucht met een stevige binnenwand. De pit binnen in bevat zaad. Abrikozen hebben een zoete smaak en een zachtzuur aroma. Verwerk abrikozen in een fruitsalade, kipgerechten, compote of in een dessert.
De avocado is een vrucht van de avocadoboom. De schil van de vrucht is donkerbruin tot paarsachtig van kleur. Het romige, zachte vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig.
Rode bessen zijn ronde vruchtjes met een helderrode kleur. Ze hebben een friszure smaak en zijn heerlijk in fruitsalades, nagerechten of jam. Ze zijn ook perfect als fleurige garnering bij een gerecht.
Deze blauwe bessen hebben kleine, eetbare zaadjes. Blauwe bessen hebben de kleur te danken aan het stofje anthocyaan. Doordat ze weinig calorieën en veel gezonde stoffen bevatten worden ze ook wel aangeduid met de term superfood.
Bramen zijn donker paars/zwarte bessen die bestaan uit meerdere vruchtjes die samen een groepje vormen rond om de kern. Bramen zijn heerlijk sappig en smaken zoet tot zoetzuur.
De druif is de besvrucht van de wijnstok. Druiven hebben veel functies, denk aan de druif als fruit, als basis voor wijn of voor de productie van rozijnen. Er zijn witte, rode en blauwe druiven.
De framboos behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam. Frambozen hebben een rode, zachte huid met een holle kern. De kleine vruchtjes bevatten elk een eetbaar zaadje. Frambozen smaken lichtzuur tot heerlijk zoet.
Mango is een heerlijke, sappige fruitsoort die groeit in de tropen. Mango’s bestaan in vele kleuren en vormen. De schil is leerachtig en wordt meestal niet gegeten. De schil kan groen, geel, oranje of rood zijn. Het vruchtvlees is sappig, zoet en heeft een geel tot oranje kleur.
De meloen is familie van de komkommer en behoort eigenlijk tot groente. Meloenen hebben een frisse, zoete smaak. Elke soort meloen heeft zijn eigen kenmerken. Meloen is geschikt voor fruitsalades, smoothies en nagerechten. In ons assortiment hebben wij de cantaloupe meloen, galia meloen, gele honing meloen, piel de sapo meloen en de watermeloen.
De nectarine is een steenvrucht die ontstaan is door mutatie van de perzik. De schil van de nectarine is mooi glad en oranje tot rood van kleur. Nectarines hebben een frisse en zoete smaak. De vrucht kan in zijn geheel worden gegeten of worden verwerkt in een vruchtensalade, als toevoeging bij kipgerechten of worden verwerkt in gebak.
De perzik lijkt op een nectarine, maar heeft haartjes op de schil. Het vruchtvlees van de perzik is zoet en sappig. In het midden bevind zich een grote, oneetbare pit. Perziken zijn heerlijk als tussendoortje, in een salade of meegebakken in een kip-, vlees- of rijstgerecht.
Pruimen zijn net als abrikozen steenvruchten met zacht vruchtvlees. Een pruim heeft de vorm van een ei en de schil is eetbaar. Ze smaken lekker zoet tot aangenaam zuur. Pruimen zijn heerlijk als gezond tussendoortje, maar zijn ook goed te verwerken in salades of jam.