Knol- en wortelgroenten groeien perfect onder de Scandinavische grond. Ook aardappelen, rode bieten en koolsoorten spelen een grote rol. Verse dille mag ook zeker niet ontbreken! Kortom: de Scandinavische keuken draait om pure en eenvoudige ingrediënten, vers, voedzaam, gezond en lekker.
Een aantal jaren geleden stond de Scandinavische keuken vooral bekend om de gerookte zalm en de Zweedse gehaktballetjes. Daar heeft René Redzepi, samen met een paar andere koks, verandering in gebracht en Nordic Cuisine is geboren! Een concept waarbij lokaal eten, vers, puur en seizoenen een grote rol spelen.
Chef-kok René Redzepi van 3-sterrenrestaurant NOMA in Kopenhagen kookt het liefst met lokale producten uit het seizoen. NOMA staat dan ook voor ‘nordic’ en ‘mad’, wat voedsel betekent. Bovendien is hij al meerdere keren bekroond met de titel van beste restaurant ter wereld, ook dit jaar! Met zijn koks gaat hij met regelmaat in het bos op zoek naar o.a. wilde kruiden, paddenstoelen en bessen. Een menu in dit restaurant bestaat uit twintig verschillende gerechten met stuk voor stuk ingrediënten uit het seizoen, jaargetijde en regio.
Kannerbullar is een Zweeds kaneelbroodje wat gegeten wordt bij de fika, het traditionele Zweedse koffiemomentje. De broodjes doen je misschien denken aan cinnamon rolls of de Zeeuwse bolus echter zit het grote verschil in de kardemomsmaak die is toegoegd aan deze variant.
Een echte klassieker uit de Scandinavische keuken! Traditioneel wordt de zalm gezouten en met dille onder de grond begraven. Gravad lax stamt al uit de Middeleeuwen om de vis een langere tijd te kunnen bewaren. Heerlijk op knäckebröd met verse groenten en kruiden
Fiskesuppe is een zeer romige vissoep gevuld met vis (zalm, kabeljauw, schol of heilbot). De soep wordt zo lekker romig daardat deze wordt gebonden met eidooiers en melk. Overige ingrediënten zijn aardappelblokjes, prei, wortel, dille en peterselie. Lekker winters!
Skyr is een typisch IJslands gerecht. Het is een soort magere kwark en met name in IJsland en Denemarken een populair product. Ook in Nederland wint het aan populariteit vanwege de hoge eiwitwaardes. Maak eens een tiramisu of trifle met skyr. Ook lekker als ontbijt met muesli en vers fruit.
Smørrebrød is een traditioneel Deens lunchgerecht dat bestaat uit een boterham (volgranen of roggebrood) met daarop heerlijke toppings. Er wordt graag uitgebreid geluncht en deze boterhammetjes worden rijkelijk belegd met verse ingrediënten. Verse vis, vlees en lekker veel groenten mogen zeker niet ontbreken. Denk aan avocado, ei, gegrilde groene asperges en radijs. Garneer de boterhammetjes met cressen en kiemgroenten.
Wie kent ze niet?! De allerbeste Zweedse gehaktballetjes zijn het lekkerst als ze gesmoord zijn in rijke en romige jus. Traditioneel geserveerd met veenbessenjam of cranberrycompote en aardappelpuree.