Thali is een basisgerecht wat bestaat uit rijst met daarbij een aantal verschillende bijgerechten geserveerd in kommetjes. In elk schaaltje wordt een verschillende smaak aangeboden: zoet, zuur, bitter, umami en pittig. De kommetjes rijst wordt meerdere malen bijgevuld. De meeste thali’s zijn vegetarisch en worden gegeten met rijst, (naan)brood, papadum (een platt e gefrituurde cracker) of roti .
Een echte Indiase curry maak je met verschillende kruiden en specerijen. Waar je mee begint is ui, gember en knofl ook. Snijdt deze grof en bak vervolgens in olie. Een absolute must is specerijen! Een saus met verschillende specerijen brengt het gerecht samen. Voor een curry wordt geen bindmiddel gebruikt zoals bloem. De saus krijgt zijn dikte door het inkoken van gebruikte ingrediënten zoals bouillon, tomaten(puree), paprika(puree), chilipepers, spinazie en gepureerde uien. Ook yoghurt, room of kokosmelk worden veelvuldig gebruikt.
Een beroemde Indiase kerrieschotel met aardappelen en bloemkool. Veelgebruikte ingrediënten zijn knofl ook, ui, gember, rode peper, koriander, tomaat, erwten en komijn. Door kurkuma toe te voegen krijgt de kerrieschotel zijn gele kleur.
Een driehoekig bladerdeeg gerecht gevuld met een heerlijk mengsel van aardappelen, ui, erwten, koriander of kippenvlees. De samosa’s worden gefrituurd en vaak geserveerd met een chutney. Het wordt vaak als voorgerecht of als bijgerecht geserveerd.
Paneer of panir is een kaas die in veel Indiase gerechten gebruikt wordt. Het heeft wat weg van hütt enkase. Een zeer populaire variant is palak paneer gemaakt van een kruidenpasta met gepureerde spinazie.
Een gefrituurde snack met als hoofdingrediënt groente of vlees. Veelgebruikte groenten zijn ui, aubergine, aardappelen, bloemkool en tomaat. Deze groenten worden door een beslag van kikkererwten gehaald en gefrituurd.
Letterlijk vertaald betekent dit crispy okra. Want dit bijgerecht is gemaakt van gefrituurde okra. Verwijder de kroon van de okra en snijd de groente in 4 verti cale stukken. Marineer de okra met kruidenpoeder en kikkererwtenmeel. Frituur het in olie. Lekker snacken!
Dahl is gemaakt van gedroogde peulvruchten zoals linzen, erwten of bonen. De peulvruchten worden gekookt met kruiden, specerijen en groenten. Er zijn verschillende soorten dahl zoals o.a. meethi dahl, een zoete variant met dadels. Matar dahl met spliterwten. En masoor dahl met linzen.
Dit is een aubergine curry met aardappelen en tomaten. De curry krijgt smaak door de garam masala, knofl ook, komijn, koriander(poeder) en kurkuma. Kies voor een gewone aubergine of de mini variant om het gerecht nog specialer te maken. Heerlijk om te serveren met naanbrood.