Nederlandse zwarte vanille
Koppert Cress lanceert een exclusief assortiment premium kwaliteit Planifolia vanille. Deze orchideeënsoort geeft pas peulen na drie jaar en wordt eenmaal per jaar geoogst, door de bewaartermijn is de vanille wel jaarrond beschikbaar. De vanille wordt met de hand geplukt, de rijping gaat verder in de speciale rijpkasten. De vanille peulen zijn rijk aan merg met een intense vanillesmaak. Zeker het proberen waard!
Oorsprong vanille
Van oorsprong komt vanille uit Mexico,om het vanille aroma vrij te laten komen in de bonen moeten de bloemen van de orchidee bestoven worden. De natuurlijke bestuivers van de plant komen alleen voor in Mexico. Daardoor moet de Planifolia vanille handmatig bestoven worden, dat wordt nu ook veelvuldig in Madagaskar gedaan, het grootste exportland van vanille. "Vanilleteelten buiten, bijvoorbeeld in Madagaskar, hebben een grotere kans op beschadiging door slechte weersomstandingheden. Diefstal is ook een probleem, vanwege de hoge waarde van de peulen." aldus Rob Baan. Om die reden worden de peulen onrijp geplukt en vervolgens gefermenteerd waarbij het vanille aroma zich ontwikkeld. Dat kon beter vond Rob Baan en is gestart met de teelt van Hollandse vanille.
Chefs, patissiers en foodprofessionals geven de voorkeur aan verse vanille vanwege de perfecte smaak! De vanille peul heeft veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte.